Categories
Activitats

Festes de Vallcarca 2024

Començarem setembre per la porta gran amb la Festa Major de Vallcarca. Un altre any on convidem a tot el veïnat per celebrar-ho juntes en la jornada de Festa Major a Can Carol, grans i petites, joves i adults, avis i àvies:

Us esperem el divendres 13 i dissabte 14 de setembre!

Aquí trobareu el cartell i tot el programa:

20h TABALADA
Inici Av. Vallcarca amb C/ Ballester

21h CORREFOC
Inici Escola La Farigola de Vallcarca

A càrrec de: Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia
Organització: Districte de Gràcia

11h MATINAL DE JOCS GEGANTS
Amb Mòbildisco Espectacles

12:30h VERMUT MUSICAL amb Arribar i Ploure
Amb aquest duet musical veurem que amb música i humor la vida passa millor.

14:30h DINAR POPULAR: Curri verd
Veïnes, convidem a dinar! Reserva de tiquets al casal a partir del 9 de setembre, unitats limitades. Una persona pot reservar fins a 4 tiquets. Opció omnívora i vegana.

Si et quedes sense tiquet pots portar dinar de casa i unir-te a la plaça!

16h ESPECTACLE DE MÀGIA amb Pere Rafart
Per a tots els públics, la màgia d’en Pere Rafart no té edat.

17h BALLADA DE SALSA OBERTA A LA PLAÇA
Amb el Grup de Salsa de Can Carol

19h CONCERT AMB PAÜRA
Punk Rock en català des de Barcelona.

20h SOPAR DE GERMANOR
Porta la teva carmanyola per compartir i mengem juntes a la fresca.

NIT DE FESTA
21h Joan Colomo i La Radiofórmula
(Pop)
23h Lalo López
(Funk i soul des de Vallcarca)
00:30h PD La Cara B
(Salsa i boogaloo)

Organització: Comissió de Festes de Can Carol, FEACCC i Espai Relacional

Volem unes festes on totes ens sentim còmodes i segures. Per això, no tolerarem actituds masclistes, racistes, trànsfobes, etc. Tindrem Punt Lila durant la nit de festa.

I recordeu, porteu el vostre got de casa per unes festes més sostenibles.

Us hi esperem!

Categories
Comunicats

Comunicat: Per una Barcelona més comunitària

Comunicat conjunt de la Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la XES Barcelona (Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona) i la Federació de Casals de Joves de Catalunya.

El territori català i, en concret, la ciutat de Barcelona ha estat, i seguirà sent, un referent de l’organització comunitària. Aquesta ha servit per donar cobertura a necessitats que la institució no ha pogut cobrir (i molt menys el mercat).

La cooperació de l’Administració amb l’activitat associativa, veïnal i comunitària, és la forma d’estendre el recolzament quotidià, des del suport mutu, a l’hora de fer front a les desigualtats i la complexitat social.

Per això cal enfortir la col·laboració publico-comunitària com a forma de complementar i amplificar l’abast de l’impacte dels serveis públics.

En el context actual, amb una onada migratòria equivalent a la de la dècada dels 60 del segle XX, juntament amb la tensió habitacional que expulsa les veïnes dels seus barris i la precarietat laboral, trobem una desestructuració dels teixits comunitaris. I veiem perseguida qualsevol expressió de vida comunal o de festes populars en l’espai públic.

Cal, doncs, una actuació urgent per enfortir-los i abordar la cohesió social i cultural, l’arrelament i la pertinença, per garantir relacions socials no discriminadores i espais de convivència saludables i rics en diversitat.

Exigim actuacions explícites per reorientar l’educació en valors individualistes i competitius, per valors de respecte, tolerància i solidaritat i combatre els nous populismes neofeixistes, excloents i discriminadors, que provoquen inseguretat i violència als nostres carrers.

Els equipaments de gestió ciutadana, les organitzacions veïnals, associatives i comunitàries, són projectes culturals i relacionals que contribueixen a aquesta transformació social cohesionadora.

Perquè som no només espais culturals o de trobada: som espais de vincle, de confiança, d’empatia vers el benestar de l’altre i d’apoderament, participació i corresponsabilitat vers el bé comú. Som espais col·lectius i democratitzadors, que afavorim la redistribució de les condicions de possibilitat, així com l’accés a oportunitats de resoldre necessitats, a través de les activitats socioculturals, esportives i de defensa de drets i necessitats bàsiques.

Els darrers mesos hem vist com a la ciutat sembla que hi ha diners per a la promoció econòmica en macroesdeveniments com ara l’exhibició de Fórmula 1 al passeig de Gràcia o la Copa Amèrica. Activitats que, a més, trenquen els límits sostenibles, ja sobrepassats, de la massificació turística.

La manca de suport a la col·laboració publico-comunitària té a veure amb les prioritats pressupostàries relacionades amb l’aposta política de model de ciutat del govern actual: un model que no té problemes per privatitzar l’espai públic, i que criminalitza l’ús quotidià de l’espai públic per part de la ciutadania, amb el mal anomenat Pla Endreça, que recorda estratègies populistes pròpies de la dreta. Un model on l’existència de comunitats i barris organitzats i conscients de les seves necessitats i demandes fa nosa; un model de precarització dels serveis públics, de desigualtat, gentrificació i classisme.

Després de sostenir un augment de l’entorn del 20 % del cost de la vida en els últims quatre anys, 30 equipaments de gestió cívica renoven conveni amb condicions econòmiques que no són acceptables.

  • Cal inversió en la promoció de la cohesió social, cultural i comunitària dels nostres barris.
  • Cal compensar les pèrdues de valor en les dotacions als equipaments de proximitat.
  • Cal que no es retallin les aportacions a través de subvencions als projectes veïnals i associatius i comunitaris. Per cada euro que gestionem de recursos públics de forma eficient, n’aportem un altre, en valor equivalent, des de l’activisme i el voluntariat. Tampoc extraiem cap euro públic destinat al lucre.

Les sotasignants ens declarem en contra d’aquest model de ciutat aparador i continuarem treballant per uns barris i una ciutat al servei de les persones, i és per això que demanem una interlocució urgent amb l’Alcalde Jaume Collboni i el Regidor de Participació Lluís Rabell per, entre d’altres, establir un acord polític que reculli les nostres reivindicacions, en la renovació dels pròxims convenis de gestió cívica dels equipaments.

Categories
Notícies

Som Refugi Climàtic

En el context actual d’Emergència Climàtica, la Xarxa de Refugis Climàtics és un dels recursos de l’Ajuntament de Barcelona per atenuar els efectes negatius dels pics de temperatura causats pel canvi climàtic als habitants de la ciutat.

Aquest mes de juny i amb l’arribada de la calor de l’estiu, us portem una bona notícia: Can Carol ja forma part de la Xarxa de Refugis Climàtics de Barcelona.

Que veïnes i veïns sempre trobareu al vostre casal un espai on poder refugiar-vos de la calor a l’estiu i del fred a l’hivern. Gaudint d’una temperatura agradable a l’interior del casal durant tot l’any.

També podeu utilitzar les sales d’estudi gratuïtes del casal. Per saber si tenim disponibilitat de sala només cal trucar al 937066446 o enviar un correu a info@cancarol.cat

Categories
Activitats

Oferta de feina

Informació i regidoria

La Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat, situada a Vallcarca (formada per l’AFA Montseny, l’AFA Farigola de Vallcarca, La Cooperativa d’Habitatge Ruderal, l‘AVV Som Barri, l’Ateneu Popular de Vallcarca i l’Observatori Actiu de Vallcarca) està a la recerca d’una figura d’informació i regidoria d’actes.

Funcions principals:

● Atenció al públic i regidoria d’actes:
● Atenció al públic i suport logístic en el muntatge de sales.
● Regidoria d’actes i coordinació de les activitats programades per l’entitat.
● Suport al voluntariat de les activitats de la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat.
● Recopilació de dades pels indicadors d’activitats.
● Registre d’incidències de manteniment.

Gestió del correu electrònic d’informació i atenció telefònica:
● Actualització de la Borsa de Propostes.
● Avaluar i gestionar, segons criteris prèviament acordats, les cessions d’espai i els allotjaments d’entitats.
● Reserva d’espais a través del calendari de reserva de sales.
● Suport en la gestió de les inscripcions.

Organització:
● Participació en els espais de coordinació del projecte.
● Atenció a les talleristes i artistes.
● Bona comunicació i atenció a les cures en l’equip.

Requisits:

Experiència acreditada en:

● Regidoria d’actes.
● Gestió interna de centres culturals.
● Treball per associacions sense ànim de lucre.
● Dinàmiques comunitàries i el desenvolupament de programes culturals de proximitat.
● Gestió i coordinació de processos participatius.
● Bon coneixement oral, escrit i parlat del català i castellà.
● Domini de les eines de gestió de Google: Classificació de correus, Carpetes compartides, Taules de dades.

Capacitats i aptituds en:

● Gestió i organització.
● Habilitats socials, relacionals i de mediació.
● Facilitació i dinamització d’espais col·lectius.
● Treball en xarxa i en equip.
● Versatilitat i capacitat d’adaptació en les tasques a realitzar.
● Disponibilitat i flexibilitat horària.

Criteris per a la valoració:

● Coneixement i vinculació amb el teixit associatiu de Vallcarca, del context del barri i les seves demandes veïnals (3 punts)
● Experiència en projectes de temàtica feminista, autogestió, justícia social i memòria històrica (3 punts)
● Experiència en projectes de gestió comunitària (3 punts)
● Aptituds en l’atenció directa i personal i en el treball d’atenció al públic (3 punts)
● Vinculació amb moviments socials i culturals (1 punt)
● Coneixements sobre l’aplicació de les cures a les organitzacions (1 punt)
● Coneixement del panorama sociocultural de la ciutat (1 punt)

Oferim:

● Contracte per obra i servei de 3 mesos de durada.
● Jornada completa a 37,5h setmanals (repartides entre dimecres i diumenge)
● Incorporació a un equip dinàmic i multidisciplinari.
● Formar part d’un projecte comunitari en contínua evolució i amb iniciatives vinculades a les necessitats del veïnat.
● Sou brut/mes : 1.330,17 € (categoria Auxiliar administratiu del Conveni d’educació en el lleure educatiu i sociocultural)
● Incorporació: maig de 2024

Feu arribar les vostres propostes en forma de carta de motivació i CV a feaccc.vallcarca@gmail.com abans del 8 de maig de 2024

DESCARREGA L’OFERTA DE FEINA

Categories
Notícies

Celebrem els 3 anys de Can Carol!

Un, dos i tres! El dissabte 4 de maig celebrem el 3r Aniversari de Can Carol.

Us esperem a totes les veïnes i veïns de Vallcarca, per celebrar aquests tres anys de vida del Casal de Barri, espai de trobada, vida i comunitat.

Tres anys des que Can Carol va obrir les portes amb l’empenta de la FEACCC (Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat). En els quals moltes veïnes us heu apropat al casal a participar, programar, gestionar, fer caliu i omplir-lo de vida.

Tindrem activitats durant tot el dia per a grans i petites. Tothom convidat!

10:30H MATÍ DE JOCS DE TAULA
Rumi, escacs i molts més! Per a totes les edats.

12:30H CONCURS D’APERITIUS
Inscriu-te fins al 02/05 omplint AQUEST FORMULARI
Hi haurà premis!

12:30H VERMUT MUSICAL amb PD PINGANILLU NYAP
Música ballaruga.

14:30H DINAR POPULAR
Paella mixta o vegetariana 5€
Compra el teu tiquet al casal del 29/04 al 03/05

16:00H IMPRO BARCELONA
Espectacle teatral per a tots els públics.

17:00H KARAOKE
Inscriu-te a la llista durant l’aniversari a l’Espai Relacional.

19:00H DUENDES SIN DOCUMENTOS
Concert en viu per gaudir de rumbeta bona!

Categories
Activitats Cicle

Comença la Primavera Literària i popular

Comença el mes d’abril i amb ell la segona edició del cicle Primavera Literària que omplirà Can Carol de literatura, poesia i música aquesta primavera. Propostes per a tots els públics, de proximitat i populars, perquè volem un Sant Jordi Popular.

A continuació podeu consultar tot el programa d’activitats i actes.

LITERATURA, POESIA I MÚSICA

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “TURBOLOVER DE NEOBARNA”, CONCERT DE NEGATIU I DJ SANDROIDE
Dissabte 6 d’abril 18h
Ens endinsarem en l’univers literari de ciència-ficció Neobarna amb l’autora Sandroide.

REBOST POÈTIC: VIDA I OBRA DE CATERINA ALBERT (VÍCTOR CATALÀ)
Dijous 30 de maig 18h
Amb les poetes Dolors Dilmé i Soledat Gascó.
Acompanyament audiovisual, musical i poemes.
Organitzat per Jaume Vaqué i Rosa M. Esteller.

PRESENTACIÓ DE LLIBRE SOBRE SEBASTIÀ ROURE I RECITAL POÈTIC
Dissabte 15 de juny 18h
El llibre “Quadre damunt quadre” recull l’obra del poeta i pintor Sebastià Roure (1947-2006).

Presentacions organitzades per:
Comissió d’Arts i Cultura i Espai Relacional

CLUB DE LECTURA

“LA CASA DE LES PAPALLONES” AMB TERESA SOLANA
Dimarts 30 d’abril 18:30h
Amb el Club de Lectura de Can Carol i la presència en línia de l’escriptora.
Més informació a info@cancarol.cat

SANT JORDI INFANTIL

TALLER DE DIBUIX I PUNTS DE LLIBRE
Divendres 19 d’abril 17:30h
Amb els joves de BAC Station Vallcarca.

EXPOSICIÓ POEM(ART): LA SEQUERA
Del 23 al 30 d’abril en horari d’obertura
A càrrec dels infants de l’Escola Montseny.

Volem un Sant Jordi Popular i, per això, recolzem la campanya per un Sant Jordi Popular engegada per diverses editorials, llibreries i col·lectius culturals de Barcelona en resposta a la privatització de la Diada. Consulta el manifest complet aquí.

Categories
Activitats

CaminAr-te: Cicle sobre l’art i el caminar

CaminAr-te, de la mà de la Comissió d’Arts i Cultura, és el nou cicle que ens acompanyarà els pròxims mesos al Casal de Barri Can Carol. Una iniciativa que pretén lligar l’art i el caminar, l’art del caminar, en una de sola. I és que, no és el camí i el pas per ell un art en si mateix?

Caminar per pensar, per fluir. Caminar amb un objectiu concret, o caminar sense rumb. Caminar com a acte de llibertat. Caminar per curar-nos les ferides del dia a dia. Caminar per rebel·lió. Caminar com a acte anticapitalista; poques coses queden gratuïtes, més enllà de pensar i respirar. Caminar soles, caminar acompanyades. Caminar com a pràctica artística. Caminar per avançar.

Vídeo presentació CaminAr-te: Què és CaminAr-te?
Vídeos de la Comissió d’Arts i Cultura i edició a càrrec de Comunicació de Can Carol.

El cicle començarà aquest mes de març amb tres sessions de cinefòrum al voltant del caminar i l’art enfocant-lo des de diferents punts de vista: com a experiència anticapitalista, migratòria, com un fet en si mateix, com una deriva i espai de reflexió.

Per cada una de les sessions gaudirem de la companyia de convidades especials: el Sindicat de Manters Top Manta, les directores Albert Alcoz i Alexandra Laudo i la mateixa Comissió d’Arts i Cultura de Can Carol.

Convidem altres col·lectius i veïnes a què se sumin a la iniciativa, impulsant activitats des de les seves respectives àrees o conjuntament per fer que la programació de CaminAr-te continuï avançant.

PROGRAMACIÓ DE MARÇ

“HIENAS” DE MAMBÉTY AMB TOP MANTA
Dijous 7 de març de 18:30h a 21h

En aquesta pel·lícula del director senegalès Djibril Diop Mambéty (1992, 110’), ubicada al poble de Colobane al Senegal, descobrirem dins de la història reivindicacions en contra el poder dels diners, la corrupció i les relacions neocolonials. En acabar la projecció, mantindrem una conversa amb Top Manta.

Col·loqui amb Top Manta i Javier Guerra de la Comissió d’Arts i Cultura

“NO HAY CAMINO” VÍDEO-ASSAIG SOBRE CAMINAR
Dijous 14 de març de 19h a 21h

Projectarem el vídeo-assaig “No hay camino” (2020, 26’), realitzat dins del programa de vídeo-assaig i documental Soy Cámara del CCCB. Aquesta peça aborda l’acte de caminar, i ens permetrà aprofundir en les reflexions que plantegem a CaminAr-te. Gaudirem de la presència de les seves directores, amb qui obrirem un espai de conversa.

Col·loqui de les directores Albert Alcoz i Alexandra Laudo amb Javier Guerra de Comissió d’Arts i Cultura

“GERRY” DE GUS VAN SANT
Dijous 21 de març de 19h a 21h

A través d’aquesta pel·lícula de Gus Van Sant (2002, 103’) ens endinsarem en el que anava a ser un viatge de carretera de dos amics. L’aventura els portarà a caminar arribant a situacions intenses a gestionar. Amb ells, aprofundirem en el seu camí. Tot seguit mantindrem una xerrada per compartir reflexions i impressions.

Col·loqui amb la Comissió d’Arts i Cultura

Totes les sessions són amb entrada lliure fins a omplir aforament.

Organització a càrrec de: Comissió d’Arts i Cultura

Categories
Activitats

Les protagonistes del nou mural de Can Carol

El passat 11 de novembre vam crear el nou mural de Can Carol. Un mural en homenatge a les veïnes i al barri de Vallcarca.

El que potser no us esperàveu, és que aquest mural el vam començar a fer al març. Al març? Sí, sí, heu llegit bé. A inicis d’any, la Comissió d’Arts i Cultura va engegar el projecte Veïnes de Vallcarca amb el qual volen visibilitzar les dones de Vallcarca i el que fan.

Dit i fet, el dissabte 4 de març de 2023 vam convidar a les veïnes que volguessin venir a fer-se fotos divertides. Les fotografies, fetes per la participant de la comissió i fotògrafa Marta Ruiz amb ajuda de les companyes, van ser el punt de partida de la proposta. A poc a poc, i amb l’ajuda d’algunes de les veïnes fotografiades, van anar definint la forma del que seria l’actual mural del casal.

Finalment, el passat dissabte 11 de novembre, va arribar el dia de l’elaboració col·lectiva del nou mural. Al llarg del dia, diferents veïnes us vau anar apropant al casal per pintar, retallar, col·locar i enganxar les fotografies d’altres veïnes (o de vosaltres mateixes!). Tot combinant-les amb diferents elements del paisatge urbà de Vallcarca. Aquella mateixa tarda, vam inaugurar el mural amb el VKK SONA de tardor amb DJ Kuria.

Sabem que algunes de vosaltres no hi sou. Que no és fàcil participar compaginant la feina, la família, paperassa, inclús precarietat laboral i d’habitatge. I per això, continuem treballant perquè el casal i el barri siguin cada vegada més accessibles i inclusius per a totes.

Ens encanta com ha quedat el nou mural i tota la història que té al darrere. I a vosaltres?

Categories
Notícies

21 d’octubre Portes Obertes: Can Carol és el vostre casal!

Després de més de dos anys de vida i de gestió comunitària, tornem a organitzar una sessió de Portes Obertes a Can Carol el pròxim dissabte 21 d’octubre de 2023. Us convidem a totes les veïnes que tingueu curiositat i us vulgueu implicar en el projecte del casal. Així com a totes les entitats del barri i voltants que vulgueu conèixer la FEACCC, la Federació d’Entitats que gestiona Can Carol.

Tens ganes d’implicar-te en un projecte del barri i per al barri?
Vols conèixer les diferents comissions de veïnes de Can Carol?
Saps que pots decidir què vols que es programi al casal i gestionar el pressupost de les comissions?

Vine a conèixer les comissions i entitats que donen vida al casal.
Vine, participa, decideix i gestiona tu també!

Us esperem el dissabte 21 d’octubre a les 11h.
En acabar, a les 13h, tindrem vermut per a tothom.

BENVINGUDES AL VOSTRE CASAL!

Categories
Notícies

Records de la Festa Major de Vallcarca 2023

El passat dissabte 9 de setembre vam celebrar la Festa Major de Vallcarca 2023, la tercera que organitzem al Casal Comunitari de Can Carol. Un dia per recordar, en el que vam tenir la Plaça Farigola ben plena del matí fins a la nit, amb un ambient difícil de millorar. Vau ser més de 500 persones les que us vau apropar.

El matí va començar aviat i tranquil, amb la sessió oberta de Taitxí a la plaça dinamitzada per en Lluís, del Grup Autogestionat de Taitxí del casal.

Participants de la sessió oberta de Taitxí a la plaça.

La calma va durar ben poc perquè va donar pas al so de les gralles de la Matinal Popular i a la canalla, ballant al ritme dels gegantons de l’Escola Montseny amb la Comissió Famílies, al so de repicar del Taller de Bastons i a les sardanes dels CD que ens havia dut la Rosa Maria, de la Comissió Arts, per ballar a la plaça.

Al mig de tot això s’hi van trobar les companyes de la Biblioteca Comunitària de Vallcarca Anarres, que van venir a muntar parada de llibres a la plaça durant el matí.

Parada de la Biblioteca Comunitària de Vallcarca Anarres.

Tot i la calor, al migdia van arribar les arrossaires preparades per donar el millor de si al primer Concurs d’Arrossos que celebrem a Can Carol. Després de molt de foc, paelles, una mica de caos, riures i alguna cremada, els arrossos van estar llestos perquè el jurat de la Comissió Cuines els pogués valorar. Enhorabona a totes les participants i en especial a l’equip guanyador!

Mentrestant el Vermut Musical amb la PD Xuli va animar l’espera per a la paella del Dinar Popular. Aprofitant totes les ombres possibles de la plaça, el bullici del matí donava pas a la calma del dinar per recuperar energies. Energies que les més animades ja van utilitzar per al Bingo Musical amb la MomoBounce. Res anima una tarda com el Bingo Musical, va ser genial!

La Nit de Festa va començar amb l’ambient tranquil però ben animat amb l’humor del concert de La Furla del Poblenou. La plaça es va anar omplint cada cop més amb La Banda del Panda, fins a acabar plena de gent a ballar amb les DJ Karmelas, que van tancar la nit i un dia llarg de festa i celebració.

Moltes gràcies a totes les que vau venir a gaudir-ho i a fer caliu i a totes les que vau posar temps i mans per fer-ho possible! En especial a la Comissió de Festes de Can Carol que ha treballat durant mesos per a organitzar aquesta jornada.

Visca Vallcarca i visca Can Carol!