La FEACCC

La Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC) està formada per aquelles entitats amb representació jurídica que han jugat un paper clau en el desenvolupament sociocultural del nostre barri i que alhora han mostrat interès per participar en la futura gestió dels equipaments.

Sense perjudici que en un futur s’hi adhereixin més membres de ple dret, aquesta federació està composada per cinc entitats:

  • 1 especialitzada en la gestió cultural
  • 1 especialitzada en la difusió de la memòria històrica
  • 1 AFA de l’escola pública  
  • 1 Associació de veïns majoritària al barri de Vallcarca
  • 1 Cooperativa d’habitatge

Ateneu Popular de Vallcarca

Des de 1996 l’Ateneu ha caminat amb la intenció de dinamitzar culturalment i associativa el barri de Vallcarca, convertint-se en una de les apostes de contracultura i autogestió amb més història de Barcelona. Durant aquests 25 anys moltíssimes persones han posat el seu gra de sorra en aquest projecte, amb iniciatives que van des de la reobertura de la Bodega La Riera, el 2011, fins al suport a la producció musical i cultural amb locals d’assaig i estudis de gravació o passant per 20 anys de Festes Majors Alternatives.

Can Carol representa, doncs, un nou pas en el desenvolupament del projecte amb la cultura com a pal de paller.

Observatori Actiu de Vallcarca

En els últims anys Vallcarca ha patit un procés de destrucció i especulació immobiliària. En aquest context va néixer l’Observatori de Vallcarca, format per un grup de persones a les quals ens apassiona la història i el patrimoni material i humà del barri. Des de la nostra entitat volem estudiar i divulgar el passat, remot o recent, de Vallcarca però sobretot reivindicar-lo com una eina de resistència i transformació per a tot el veïnat.

D’una col·lecció de cromos sobre el patrimoni per a les escoles del barri, a un webdoc sobre la història obrera de l’editorial Bruguera, passant per rutes comentades, exposicions o xerrades.

Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri

L’Associació Veïnal Som Barri és una entitat molt arrelada a Vallcarca que busca teixir vincles amb tots els veïns per lluitar contra l’ especulació immobiliària, els enderrocs, els desnonaments i el turisme massiu que castiguen el barri. El nostre objectiu és fer de Vallcarca un lloc on s’hi pugui viure, amb espais verds on reunir-nos, carrers pacificats per poder passejar i places obertes on poder fer activitats.

Volem un barri on valgui la pena viure. Vallcarquins i vallcarquines, organitzeu-vos!

A.F.A Montseny

L’AFA de l’Escola Montseny està formada per famílies de l’escola amb ganes d’implicar-se en aspectes concrets de l’etapa escolar dels infants. Des de fer possible serveis essencials (menjador, extraescolars, acollida, casal d’estiu, festes..) fins a involucrar-se en la comunitat educativa complementant el projecte educatiu basat en l’entorn tant natural com social.

L’AFA actua des del voluntariat i amb la vocació de generar cohesió entre les famílies, connectar la realitat dels barris (Vallcarca i el Coll) amb l’escola, promoure una educació compromesa i defensar una escola pública de qualitat, feminista i sostenible.

Cooperativa d’habitatge Ruderal

Ruderal és una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús en ple procés de construcció d’un edifici al carrer Gustavo Bécquer, on hi viuran vint-i-quatre unitats de convivència. És una entitat arrelada al barri que lluita pel dret a l’habitatge i treballa activament en la creació d’un nou model que ajudi a pal·liar el drama habitacional que pateix la ciutat i particularment Vallcarca.

El projecte es va iniciar el 2015 amb l’objectiu de continuar combatent l’especulació immobiliària i defensar un dret fonamental, l’habitatge. La previsió és que l’edifici de tres plantes estigui construït el 2025. La majoria de les persones que participem en el projecte estan vinculades a altres associacions i entitats del barri.