L’edifici

Aquest edifici de 1860 es troba situat a la part més fonda de Vallcarca, a prop de la confluència entre la riera de Vallcarca i el torrent de la Farigola. Es troba al carrer Cambrils, 26-28.

És un dels edificis més antics de la part baixa de Vallcarca i un dels més notables del barri. Durant les primeres dècades va ser masia i residència i durant el primer terç del segle XX, va acollir una escola, el Colegio Nuevo, el segon centre educatiu que hi va haver a Vallcarca, a més de l’escola de la Farigola.

Antiga Masia

Gràcies a l’esforç veïnal, que en el marc d’unes jornades participatives l’any 2014 va establir que aquest espai fos rehabilitat i convertit en equipament cultural de proximitat, l’Ajuntament de Barcelona va destinar 1,2 milions d’euros a la seva rehabilitació amb l’objectiu de fer-hi un Casal de barri.

Es va fer un concurs públic on es van presentar diferents projectes arquitectònics que havien de reflectir la voluntat popular que el nou espai fos accessible a tothom. Tot i que en un primer moment la proposta guanyadora no va ser la més votada pel veïnat, el resultat final ha estat ben acollit per les entitats veïnals.

Aspecte actual

Per definició, els Casals de Barri han d’estar orientats a la gent, han de permetre la participació veïnal, han d’afavorir el treball en xarxa i han de vetllar per la cohesió social. Són espais de trobada, d’interrelació i de creació. A més tenen la capacitat de recollir les demandes i necessitats veïnals en matèria socioeducativa i sociocultural.

L’objectiu principal d’aquest projecte és consolidar el Casal de Barri de Can Carol com un centre social i cultural autogestionat basat en la tradició de la cultura popular i alternativa en el barri i la seva evolució social. Sempre pendent d’adaptar-se a les necessitats i tendències actuals de les persones que en facin ús, el centre vol donar suport a creadores i difondre aquesta cultura popular.

Serà responsabilitat de totes nosaltres omplir de vida tots aquests espais.

Us hi esperem!