El nucli antic del barri de Vallcarca va patir llarga i lentament les conseqüències d’un període de destrucció planificada on es van enderrocar la pràctica totalitat dels seus edificis, van aflorar nombrosos solars abandonats i molta gent es va veure forçada a marxar. És el que popularment es coneix com urbanicidi.
Paradoxalment, la crisis del totxo del 2008 i l’esclat de la bombolla immobiliària van suposar una alenada d’aire fresc per Vallcarca, que va veure com les seves veïnes s’organitzaven i creaven diferents associacions de tot caire amb l’objectiu de revitalitzar el seu teixit social i cultural per una banda i per l’altra amb la intenció de tornar a omplir de vida els seus carrers.
Malgrat l’intent d’estigmatitzar i silenciar la reacció veïnal, acusant al barri de ser marginal, l’aparició de la Plataforma veïnal Salvem Vallcarca va suposar el punt d’inflexió que la ciutadania estava esperant. Més enllà de l’Ateneu Popular i de l’Associació de Festes Majors Alternatives de Vallcarca van aparèixer diferents entitats veïnals,comerciants, socioculturals, polítiques i de recuperació de la memòria històrica del barri com ara l’Observatori de Vallcarca, La Reina d’Àfrica, l’Associació Ecos-Antic Forn de Vallcarca o el grup Heura Negra que van sumar-se a les ja existents: Gràcia Nord, Riera-Viaducte, Associació de Comerciants o el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca.
L’any 2014 es constitueix la Taula d’entitats de diàleg i convivència de Vallcarca, un esforç per apropar postures entre el veïnat i anar tots a una en el tema urbanístic.
Fruit d’aquest treball i sota el títol “El barri que volem”, al novembre del mateix any es convoquen unes jornades participatives on per primera vegada en gairebé 30 anys les veïnes tenen la possibilitat d’opinar i exposar les seves inquietuds en matèria d’inversions, infraestructures i equipaments del seu barri. Un dels grans consensos d’aquest procés és la demanda de rehabilitar l’edifici de Can Carol de la plaça Farigola i convertir-lo en un nou equipament sociocultural: El futur Casal de barri.
Com participar en el dia dia del Casal?
El Casal es nodrirà dia a dia de la mà de les propostes i interessos dels veïns, veïnes i tota aquella ciutadania que a títol individual vulgui sumar i col·laborar amb el projecte. De fet, no deixa de ser un espai autogestionat on les entitats i veïnat han de poder desenvolupar les seves activitats.
De moment, com a principals canals de participació, l’entitat gestora preveu una assamblea general, diverses comissions des d’on centralitzar les demandes populars i diferents grups de treball. Tots aquests espais estaran oberts als veïns i veïnes i comptaran amb la dinamització del personal tècnic del Casal de barri.
- Assamblea General: Convocada com a mínim un cop l’any, serà l’espai on fer un retorn general de l’activitat del Casal, plantejar les línees generals del projecte i escoltar la veu del barri de Vallcarca.
- Comissions: Es vehicularan a través de reunions mensuals on es podran plantejar les activitats dels següents trimestres i posar a debat aspectes relacionats amb la programació del Casal. També serviran per elavorar protocols interns de funcionament en relació a les diferents temàtiques. Actualment existeixen les següents comissions:
- Art i cultura
- Salut
- Famílies
- Sostenibilitat
- Gènere
- Cuina
- Rutes
- Grups de treball: Sorgiran en funció de les necessitats de cada comissió i s’encarregaran de les tasques més executives i resolutives.